Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Chorwacja - Smaki Chorwacji Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Chorwacja

Kraje bałkańskie

Podróże ze smakiem

Wycieczki w miejscowości

Plitvicka Jezera

Zadar

Szybenik

Kornati

Vrgada

Pasman

Biograd na moru


Chorwacja - Smaki Chorwacji
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Plitwickie Jeziora - Zadar - Szybenik - Archipelag Wysp Kornati - Wyspy: Vrgada i Pašman - Biograd

- Rakija, prošek i maraschino
- Cevapcici - chorwacki specjał
- Burek - z mięsem, serem lub na słodko
- Kalmary, małże i ośmiornice
- Ryby i mięsa z grilla
- Fritule - miejscowe ciasteczka



Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.

2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km, znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakija, sery, miody pochodzące z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, uznawane za stolicę północnej Dalmacji, słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Spacer z przewodnikiem: katedra św. Anastazji, rotunda św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) niezwykły koncert na morskich organach - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny na zakupy i postój na plaży. Na lunch polecamy burek - rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się go poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami (szpinak), serem lub owocami. Wyjazd do Szybenika, który łączy w sobie urok małego miasteczka, klimat zabytków i zapach oliwek i lawendy. Zobaczymy Katedrę Św. Jakuba, znajdującą się na liście światowego dziedzictwa UNESCO, Twierdzę Św. Mikołaja, Pałac Rektorów, Plac Republiki Chorwackiej. Powrót do pensjonatu. Wieczorem zapraszamy na upojny Dalmatyński Wieczór, podczas którego rozsmakujemy się w miejscowej kuchni. Oprócz rakiji, kalmarów i frituli będzie możliwość skosztowania świeżo złowionych ryb, małż, ośmiornic, pršutu, serów, białego i czerwonego wina, a do tego przygrywać będą dalmatyńscy muzycy. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu zachwycający całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati to największe skupisko wysp na Adriatyku, liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Drage, płyniemy do zatoki Telascica w Parku Narodowym, gdzie będzie czas na plażowanie. Po odpoczynku, w porze lunchu zapraszamy na posiłek: rozpoczniemy degustacją lokalnej rakiji, a następnie kucharz pokładowy zaserwuje rybę i mięso z grilla, sałatkę, chleb i lokalne domowe wino, na deser ciasteczka. Powrót na kolację i nocleg.

5 dzień:
Po śniadaniu następny niezapomniany całodzienny rejs na wyspy Vrgada i Pašman. Vrgada - to niewielka, ale przeurocza wyspa z pachnącymi sosnowymi lasami, bogata w plaże pokryte złotożółtym piaskiem. Na plaży śpiew setek cykad stwarza niepowtarzalną atmosferę letniej beztroski. Następnie popłyniemy na wyspę Pašman, na której położona jest miejscowość Tkon. Najważniejszym tutejszym zajęciem było zbieranie małż. To właśnie w Tkon odbywają się znane na cały świat „Latinsko idro”- regaty żeglarskie i zawody wioślarskie. Odpoczynek i kąpiel w morzu lub spacer po miasteczku. Na obiad kolejne chorwackie specjały: cevapcici, sałatka z ośmiornicy, kunkje (lokalne małże) z grilla… Powrót na kolację i nocleg.

6 dzień:
Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny - odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch i przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa šlagom i sladoled”. Czas wolny na ostatnie zakupy. Kolacja w konobie (typowej chorwackiej restauracji): dalmatyńska peka – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną.

7 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
4 noclegi w pensjonatach (apartamentach) o standardzie** w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
4 śniadania i 3 kolacje w formie bufetu, 1 kolacja regionalna z muzyką.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.



Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, rejs na Kornati z obiadem, rejs na Vrgadę i Pašman z obiadem) - orientacyjny koszt: ok. 115 EUR,
- kosztów opłaty klimatycznej - ok. 4 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska-Białej i Cieszyna.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice - Plitwice (900 km) - ok. 15 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km.
Sugerujemy zabranie peleryny przeciwdeszczowej, mogącej przydać się podczas zwiedzania Plitwickich Jezior.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Chorwacja - Smaki Chorwacji     (skrót: SMAKI CHORWACJI PAX HB)
Nr grupy Data Cena 
KCSD090808.09 - 14.091399 zł   1157 zł   Promocja Plan podróżyRezerwuj 7 dni

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.