Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Kazachstan, Kirgistan - W stepach szerokich Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Egzotyka

Kazachstan

Kirgistan

Azja

Egzotyka w miejscowości

Astana

Ałmaty

Biszkek

Issyk kul

Czołponata

Burabaj


« wróć do listy imprez
Kazachstan, Kirgistan - W stepach szerokich
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Astana - Ałmaty - Biszkek - Issyk-kul - Czołpon-Ata - Park Narodowy Burabai

- Nowoczesna architektura Astany
- Zabytki i atrakcje Ałmatów
- Kanion Szaryński i Dolinę Zamków
- Biszkek - stolica Kirgistanu
- Issyk-Kul - perła Azji Centralnej
- Borove - oaza w sercu stepu



Program

1 dzień:
Zbiórka na lotnisku w Warszawie na dwie godziny przed odlotem. Spotkanie z pilotem. Wylot samolotem bezpośrednio do Kazachstanu.

2 dzień:
Rano przylot do Astany. Spotkanie z przewodnikiem. Śniadanie. Zwiedzanie miasta, które w 1997r. zostało stolicą Kazachstanu. Od tego czasu szybko się rozbudowuje i rozwija, a nowoczesna architektura coraz bardziej dominuje w krajobrazie miasta, wypierając pozostałości po okresie komunizmu. Już dzisiaj Astana jest nazywana powszechnie „Dubajem na stepie”. Nad miastem dominuje monumentalna wieża Bajterek o wysokości 105 m, wzniesiona dla upamiętnienia momentu przeniesienia stolicy do Astany. Bajterek w języku kazachskim oznacza „wysoką topolę”, a nazwa i kształt wieży nawiązują do miejscowego mitu o powstaniu świata. Zobaczymy szklaną Piramidę Pokoju i Pojednania, Ak Orda - Pałac Prezydenta Republiki Kazachstanu, który jest oficjalną siedzibą Nursułtana Nazarbajewa, a także centrum rozrywkowo-handlowe Chan Szatyr, w kształcie ogromnego namiotu. Zakwaterowanie w hotelu. Po południu rejs łodzią po rzece Ishym. W trakcie zobaczymy m.in. wspaniałe rezydencje, drapacze chmur - Alatau Grand. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.

3 dzień:
Przejazd do muzeum Alzhir, dawnego gułagu, jednego z największych obozów pracy w dawnym ZSRR, gdzie zsyłano żony i dzieci tak zwanych „zdrajców Ojczyzny”. Alzhir było jedną z wysp „Archipelagu Gułag”, dzieła Aleksandra Sołżenicyna. Autor, wykorzystując swoje doświadczenia, pokazał rozwój i rozprzestrzenianie się systemu więziennictwa radzieckiego, którego celem pierwotnym miała być „eliminacja wrogich klas społecznych”. Na Zachodzie książka ta wywołała poruszenie, a Sołżenicyn został laureatem literackiej nagrody Nobla. Po południu transfer na lotnisko, wylot do Ałmaty - największego miasta Kazachstanu i byłej stolicy. Po przylocie transfer do hotelu, zakwaterowanie, kolacja i nocleg.

4 dzień:
Wycieczka po Ałmatach, stolicy finansowo-gospodarczej, miasta ogrodów i fontann. W Parku im. 28 Panfiłowców zobaczymy prawosławny Sobór Wniebowstąpienia Pańskiego, wspaniały zabytek w całości wykonany z drewna, bez użycia gwoździ. Czekają nas wizyty w Muzeum Instrumentów Muzycznych, z unikalną kolekcją 60 regionalnych instrumentów oraz w Centralnym Meczecie z białego marmuru, górującym nad północną częścią miasta, który został zbudowany w 1999 roku. Aby poczuć prawdziwy smak miasta, jego atmosferę i lokalny kolor, odwiedzimy orientalny Zielony Bazar i weźmiemy udział w degustacji narodowych specjałów, w tym mleka końskiego i wielbłądziego. Przejazd na Medeo - najwyższego górskiego lodowiska na świecie i jednej z głównych atrakcji Ałmaty. Stamtąd wjazd kolejką linową (o długości całkowitej 6200 m) na wysokość 2200 m n.p.m. do ośrodka narciarskiego Shymbulak, który znajduje się w malowniczej dolinie Trans-Ili Alatau. To niesamowite miejsce, gdzie nacieszyć się można czystym powietrzem i pięknymi widokami. Przejazd kolejką do stacji linowej Talgar Peak. (3200 m n.p.m.). Następnie wjazd na Kok Tobe Hill (1100 m n.p.m.). Park Kok Tobe jest jednym z symboli miasta Ałmaty, skąd z lotu ptaka możemy podziwiać wspaniały widok na miasto. Powrót do hotelu. Kolacja i nocleg.

5 dzień:
Wycieczka do Kanionu Szaryńskiego - podróż do wschodniego Kazachstanu, to unikalna możliwość podziwiania niezapomnianych widoków na ogromny wąwóz i potężne skały o różnorodnych kolorach i odcieniach. Kanion Szaryński swoim pięknem dorównuje bardziej znanemu na świecie Wielkiemu Kanionowi Kolorado. To jedno z najbardziej egzotycznych miejsc na świecie i niesamowity pomnik przyrody Kazachstanu. Unikalne kształty dziwacznych rzeźb z piaskowca przenoszą turystów w bajkowy, nierealny świat. Tutaj będziemy mieli okazję zobaczyć gaje oliwne i słynną Dolinę Zamków - fragment kanionu ze 154-metrowymi skałami, kształtem przypominającymi wieże. Obiad. Powrót do hotelu do Ałmaty. Kolacja w hotelu. Nocleg.

6 dzień:
Przejazd autokarem do przejścia granicznego z Kirgistanem. Po formalnościach paszportowych ruszamy do stolicy kraju - Biszkeku. położonego u podnóża pasma Tienszan. Biszkek nie przypomina nowoczesnej metropolii, rzędy domów stoją wzdłuż alei poprzecinanych kanałami, a wszystkie ulice i zaułki obsadzono gęstymi szpalerami drzew. Miasto dzisiaj to dziwna mieszanka pozostałości rosyjskich i sowieckich oraz wpływów islamskich i nacjonalistycznych. Prawie wszyscy mówią tu po rosyjsku, ale jednocześnie jest to najbardziej otwarte na zachód miasto byłych azjatyckich republik radzieckich. Po przyjeździe do stolicy Kirgistanu krótka wycieczka po mieście: plac Ała-Too, maszt flagowy, pomnik Lenina, posąg Manasa i plac Zwycięstwa. Przejazd do hotelu. Kolacja, nocleg.

7 dzień:
Wyjazd nad jezioro Issyk-Kul, z krótkim przystankiem przy ruinach starożytnego miasta Balasagun, gdzie zwiedzimy wieżę Burana, która służyła dawniej jako minaret. Przejazd nad jezioro Issyk-Kul, zwane perłą Azji Centralnej, które jest drugim co do wielkości górskim jeziorem świata, po Jeziorze Titicaca w Ameryce Południowej. Położone jest na wysokości ok. 1600 m, ma głębokość prawie 700 m, a woda w nim jest słona i nigdy nie zamarza, dlatego zwane jest gorącym jeziorem (issyk znaczy gorący). Zwiedzanie muzeum pod otwartym niebem: petroglify (rysunki naskalne) w Czołpon-Ata. Zakwaterowanie w hotelu na północnym brzegu jeziora Issyk-Kul. Kolacja, nocleg.

8 dzień:
Czas wolny nad jeziorem Issyk-Kul. Wykorzystamy go na spacery po okolicy i podziwianie przepięknej, jak z fototapety, panoramy jeziora, otoczonego ośnieżonymi szczytami gór Tienszanu. Kolacja, nocleg.

9 dzień:
Pożegnanie z pięknymi widokami i jeziorem Issyk-Kul, które z pewnością na zawsze pozostaną w naszej pamięci. Powrót do Biszkeku, przejazd na lotnisko i wylot do Astany. Po przylocie transfer do hotelu. Zakwaterowanie. Kolacja i nocleg.

10 dzień:
Przejazd do Burabai. Wycieczka z przewodnikiem do Parku Narodowego Burabai (Borovoe), zajmującego powierzchnię około 850 km2. Park zachwyca bogactwem dużych jezior (jest ich tu 14) oraz niezliczoną ilością mniejszych. Wszystko w parku zostało stworzone siłami natury. Znajdziemy tutaj górskie krajobrazy poprzecinanie niebieskimi taflami jezior, które otaczają bogate lasy mieszane. Podczas dalszej podróży zapoznamy się z historią regionu, a po przyjeździe do ‘’strefy wypoczynkowej’’ będziemy mogli podziwiać górę Burabai. W dolinie Abylaykhan zachwycą nas skały ‘’Ush-kyz”, “Ok-Zhetpes”, “Zhumbaktas”. Następnie czeka nas łatwe podejście na górę Borove, skąd rozciąga się piękny widok na okolicę. Pobyt w Borove pozwoli na zupełne wyciszenie myśli oraz zachwyci nas niezwykłą oazą położoną w samych sercu kazachskiego stepu, której wiekowe lasy sosnowe skrywają wiele tajemnic. Obiad i powrót do hotelu w Astanie. Nocleg.

11 dzień:
Śniadanie. Transfer na lotnisko. Wylot z Astany i przylot do Warszawy.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
Według programu w hotelach o standardzie***, pokoje 2 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
10 śniadań, 2 obiady, 7 kolacji.
Transport:
Przeloty wg programu: Warszawa-Astana, Astana-Ałmaty, Biszkek-Astana, Astana-Warszawa. Transfery zgodnie z programem busem lub autokarem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego, wstępy do obiektów wymienionych w programie, przewodnicy lokalni, opłaty administracyjne. Opieka polskiego pilota na całej trasie.



Informacje praktyczne

Ceny wraz z III ratą nie obejmują:
- pozostałych posiłków nieujętych w programie, aranżowanych przez pilota (orientacyjny koszt ok. 5-10 USD/posiłek),
- wieczornych wyjść i rozrywek oraz pozostałych aktywności nieprzewidzianych w programie,
- zwyczajowych napiwków ok. 30 USD.
Minimalna liczba uczestników w grupie: 10, maksymalna: 15
Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

Informacje praktyczne:
Informacje dotyczące realizacji imprezy, niezbędnego bagażu, dokładnych godzin przelotu itd. zostaną przesłane do uczestników pocztą elektroniczną w piśmie, około 2 tygodnie przed wyjazdem. Prosimy o podanie kontaktowego adresu e-mail przy podpisywaniu umowy.

Informacje wizowo-paszportowe:
Wymagany paszport, ważny min. 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki. Wizy dla obywateli polskich nie są wymagane na pobyt turystyczny do 30 dni. Przy wpłacie I raty należy przesłać do biura skan pierwszej strony paszportu (ze zdjęciem).

Informacje zdrowotne:
Nie ma obowiązku szczepień. Jednak jak wszędzie na świecie, również w Polsce, warto być zaszczepionym przeciw żółtaczce typu A i B, tężcowi i ewentualnie innym chorobom. Należy szczególną uwagę przywiązywać do ochrony przed słońcem, używając kremów ochronnych, okularów przeciwsłonecznych i nakrycia głowy.

Pogoda i klimat:
Klimat Kazachstanu jest umiarkowany, suchy i skrajnie kontynentalny. Różnice temperatur lata i zimy oraz nocy i dnia są nadzwyczaj duże. Lato jest długie i gorące, zima równie długa i mroźna, zaś wiosna i jesień są bardzo krótkie. W centralnej części Kazachstanu opady praktycznie nie występują, na północnych i południowych obrzeżach są minimalne. Najlepszymi miesiącami na podróżowanie są czerwiec i wrzesień, Kazachstan wówczas ma ciepłe dni, zwyczaj temperatura waha się wokół 22°C w dzień i ok. 14°C w nocy. Podobnie w Kirgistanie klimat na przeważającym obszarze jest kontynentalny suchy. Temperatury są skrajne, zwłaszcza na przestrzeni roku i różnią się między kotlinami, a terenami wysokogórskimi. Średnia temperatura podczas naszych podróży to ok. 20°C, a ilości opadów są dość niewielkie.

O wyprawie:
Wyprawa jest przeznaczona dla osób chcących aktywnie zwiedzać świat, znajdujących przyjemności w pokonywaniu trudów dalekich podróży. Kazachstan i Kirgistan to kraje niezwykle zróżnicowane, dlatego mają do zaoferowania niezmiernie wiele. Zachwycają tam góry i stepy oraz pustynie, urocze i przejrzyste jeziora oraz zadbane parki. Na każdym kroku natkniemy się na pomniki i zabytki, które „opowiadają” o historii tych krajów oraz upamiętniają najważniejsze wydarzenia. Z pewnością wyjazd w tę część świata, do tej pory nie odkrytą dla masowej turystyki, może być wspaniałą przygodą dla każdego miłośnika podróżowania. Odwiedzimy kraje, w których skrzyżowały się różne tradycje, kultury, rasy i religie i który różni się kulturowo od Polski. Znajdziemy się w świecie islamu, który, choć bardzo różny i daleki od ortodoksji Arabii i Północnej Afryki, będzie wymagał od nas taktu i szacunku dla jego specyfiki. Strój, mimo, że to kraje islamskie, raczej dowolny. Zarówno Kazachstan jak i Kirgistan są krajami egzotycznymi, pełnymi wspaniałych miejsc, zupełnie innych od tych, które znamy. Zawitamy do stolicy Kazachstanu - nowoczesnej Astany, a także największego miasta tego kraju i byłej stolicy - Armaty, odwiedzimy Centralny Meczet, przejedziemy na Medeo - najwyższego górskiego lodowiska na świecie oraz do Kanionu Szaryńskiego, który swoim pięknem dorównuje Wielkiemu Kanionowi Kolorado. Pojawimy się również w Biszkeku - stolicy Kirgistanu, przejedziemy nad jezioro Issyk-Kul - drugiego, co do wielkości górskiego jeziora świata oraz do Parku Narodowego Burabai (Borovoe). Proponujemy relatywnie tanie zwiedzanie znajdujących się w naszym programie miejsc. Wyprawie od początku do końca towarzyszy polski pilot.

Szukasz dodatkowych informacji dotyczących imprezy - zadaj pytanie e-mailem egzotyka@almatur.pl lub na facebook.com/almaturwycieczki

Płatności:
I rata: 25% ceny złotówkowej płatne przy rezerwacji,
II rata: 100% ceny złotówkowej (minus I rata) - na 45 dni przed wyprawą,
III rata: 600 USD - część walutowa ceny, uczestnik zabiera ze sobą na wyprawę.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Kazachstan, Kirgistan - W stepach szerokich     (skrót: W STEPACH SZEROKICH PAX WG PROGRAMU)
Nr grupy Data Cena 
KEEK090303.09 - 13.097499 zł   6499 zł   PromocjaRezerwuj 11 dni

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.