Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Turkmenistan - Niezwykły Turkmenistan Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Egzotyka

Turkmenistan

Azja

Egzotyka w miejscowości

Aszchabad


« wróć do listy imprez
Turkmenistan - Niezwykły Turkmenistan
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Aszchabad - Paraw Bibi - Balkanabat - Dekhistan - Yangikala - Turkmenbashy - Daszoguz - Kunia-Urgencz - Darvaza - Mary - Gonur Depe

- Aszchabad - marmurowe miasto
- Fascynująca "Brama piekieł"
- Największe meczety Azji Centralnej
- Pozostałości Jedwabnego szlaku
- Orientalne bazary
- Wspaniałe antyczne miasta



Program



1 dzień
Zbiórka na lotnisku w Warszawie dwie godziny przed odlotem. Spotkanie z pilotem. Przelot z przesiadką w Istambule do Aszchabadu.

2 dzień
Przylot do Aszchabadu, transfer do hotelu. Zakwaterowanie, czas wolny, śniadanie. Następnie wyruszymy na wycieczkę po niezwykłej stolicy, która trafiła do Księgi Guinness’a jako najbardziej marmurowe miasto na świecie. Poprzedni przywódca kraju przeznaczył pieniądze pochodzące z wydobycia gazu ziemnego na "upiększenie" miasta setkami monumentalnych, wykonanych z białego marmuru budynków, fontann oraz złotych pomników. Na naszej trasie znajda się Park i Pomnik Niepodległości, Narodowe Muzeum Etnograficzne, Arka Neutralności - 75-metrowy trójnóg z 12-metrowym popiersiem Nijazowa obracającym się zawsze ku słońcu. Będziemy też podziwiać Pałac Ślubów „Bagt Koshgi”, niedawno otwarty największy w świecie zamknięty diabelski młyn Alem Ferris, również wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa. Ponadto w księdze figuruje aszchabadzka wieża telewizyjna - największy światowy budynek w kształcie gwiazdy, turkmeński najdłuższy tkany ręcznie dywan oraz wysoki na 133 metry maszt do wieszania flagi. Po zakończeniu zwiedzania powrót do hotelu, kolacja i nocleg.

3 dzień
Śniadanie w hotelu. Wizyta w Meczecie Ruhy – największej tego typu budowli w Azji Centralnej oraz w Fortecy Geokdepe. Następnie przejazd na przystanek przy jaskini, w której znajduje się podziemne jeziora Kow-Ata. Pokonamy 276 stopni i zobaczymy wielką taflę wody o długości 250 m, szerokości 50 m i głębokości 65 m. Temperatura wody w jeziorze wynosi 33-37 0C.Kolejnym etapem naszej podróży będzie Sanktuarium w Paraw Bibi, jedno z najbardziej urzekających i popularnych miejsc wśród podróżujących do Turmenistanu. Przyjazd do Balkanabat, zakwaterowanie w hotelu, kolacja.

4 dzień
Po śniadaniu ruszamy w podróż do Dekhistan – najważniejszej oazy średniowiecznego Turkmenistanu. Później pustynia zaczęła zasypywać dawne pola uprawne, a miasta pustoszały. Dziś o świetności przypominają ruiny miast z pozostałościami meczetu i minaretów. Archeolodzy podejrzewają, iż pod piaskami kryje się jeszcze wiele zabytków z okresu świetności Dekhistanu. Powrót do Balkanabat, kolacja i nocleg.

5 dzień
Po śniadaniu poranna wizyta na lokalnym bazarze. Wyjazd do Yangikala ze wspaniałymi skałami wapiennymi wznoszącymi się ponad pustynią. Zwiedzanie mauzoleum Gozli Ata, położnego w sąsiedztwie formacji skalnych. Lunch przy klifach. Następnie przejazd nad Morze Kaspijskie do Turkmenbashy – największego miasta portowego w kraju. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja i nocleg.

6 dzień
Po śniadaniu czas wolny, a następnie transfer na lotnisko w Turkmenbashy. Przelot do Daszoguz. Zakwaterowanie w hotelu i krótka wycieczka po mieście. Kolacja i nocleg.

7 dzień
Śniadanie i poranny wyjazd do Kunia-Urgencz – Starego Urgenczu, który był kiedyś jednym z największych miast na Jedwabnym Szlaku. Zwiedzanie Starego Miasta z licznymi mauzoleami, oraz najwyższym minaretem w Azji Centralnej. Następnie przejazd do Darvaza, gdzie zobaczymy słynną ‘’Bramą Piekieł’’. Ta gigantyczna dziura na pustyni Kara-kum z płonącym złożem gazu ziemnego robi niesamowite wrażenie, zwłaszcza o zachodzie słońca. Kolacja i nocleg w namiotach na pustyni Kara-kum w pobliżu ‘’Bramy Piekieł’’.

8 dzień
Powrót do Aszchabadu. Po drodze przystanek przy gazowych kraterach: pierwszy z wodą, drugi z siarkowym błotem. Postój w wiosce nomadów Yerbent, gdzie będziemy mogli zapoznać się ze zwyczajami i życiem ludzi pustyni, jurtami i dromaderami. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja i nocleg.

9 dzień
Poranna wizyta na bazarze orientalnym – Jygyldyk, gdzie można kupić wszystko – od wielbłądów, poprzez auta, biżuterię, dywany itp. Jest to najlepsze miejsce, by stanąć twarzą w twarz z kulturą Turkmenistanu. Następnie przed nami podróż do Mary, po drodze postój w Anau – miejscu pielgrzymek muzułmanów z meczetem pochodzącym z XV wieku. Po przyjeździe do Mary przerwa na lunch, zakwaterowanie w hotelu i krótka wycieczka po mieście. Kolacja i nocleg.

10 dzień
Przejazd do wykopalisk w Gonur Depe. Tutejsze starożytne osady z epoki brązu oszołomiły świat archeologiczny ze względu na rozległy obszar i złożony układ. To tutaj narodziła się cywilizacja ludzi ognia – Zoroastrianizm. Podczas powrotu do Mary – przystanek w Merv – antycznym mieście wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Powrót do Mary i wieczorny lot do Aszchabadu. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja i nocleg.

11 dzień
Transfer na lotnisko i powrót do Polski z międzylądowaniem w Stambule. Przylot do Warszawy.

Świadczenia

Zakwaterowanie: według programu w hotelach o standardzie***/****, pokoje 2 osobowe z łazienkami. 1 noc w namiocie w okolicy „Bramy piekieł”.

Wyżywienie: dwa posiłki dziennie, zgodnie z programem.

Transport: przeloty wg programu: Warszawa – Aszchabad - Pietropawłowsk z przesiadką w Stambule. Przeloty lokalne Turkmenbashy – Daszoguz, Mary- Aszchabad. Transfery zgodnie z programem busami.

Ubezpieczenie: Signal Iduna S.A.

Realizacja programu turystycznego, wstępy do atrakcji wymienionych w programie, przewodnicy lokalni, opłaty administracyjne. Opieka polskiego pilota na całej trasie.



Informacje praktyczne

III ratę uczestnik przekazuje pilotowi. Kwota ta jest w całości wykorzystana na pokrycie części świadczeń (m.in. koszty programowe, transport lokalny, niektóre noclegi i posiłki).

Ceny wraz z III ratą nie obejmują:

- odpłatności za wizę do Turkmenistanu – ok. 100 USD

- pozostałych posiłków nieujętych w programie, aranżowanych przez pilota (orientacyjny koszt ok. 5-10 USD/posiłek),

- wieczornych wyjść i rozrywek oraz pozostałych aktywności nieprzewidzianych w programie,

- zezwoleń na fotografowanie

- zwyczajowych napiwków – ok. 30 USD.

Minimalna liczba uczestników w grupie: 8, maksymalna: 15

Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.



Informacje praktyczne
Informacje dotyczące realizacji imprezy, niezbędnego bagażu, dokładnych godzin przelotu itd. zostaną przesłane do uczestników pocztą elektroniczną w piśmie około 2 tygodnie przed wyjazdem. Prosimy o podanie kontaktowego adresu e-mail przy podpisywaniu umowy.

Informacje wizowo-paszportowe
Przy wjeździe do Turkmenistanu wymagane są wizy. W celu uzyskania wizy należy najpóźniej 30 dnia przed dniem rozpoczęcia imprezy dostarczyć do Działu Organizacji Almatur-Katowice (40-096 Katowice, ul. 3 Maja 19/3): prawidłowo wypełniony, wydrukowany i podpisany wniosek wizowy oraz 1 aktualne zdjęcie biometryczne wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy - wymiar 3,5 x 4,5 cm, kolorowe na białym tle, obejmujące tylko ramiona i twarz na wprost. Biuro pośredniczy w otrzymaniu wizy. Paszport musi być ważny co najmniej 180 dni od daty zakończenia wycieczki. Promesa wizowa jest wydawana przez lokalnego kontrahenta z Turkmenistanu na podstawie wymaganych dokumentów. Na podstawie promesy, uczestnicy otrzymują właściwą wizę na lotnisku w Aszachbadzie. Płatność w banknotach USD (nie mogą być starsze niż wydane w 2006 r.).

Przy wpłacie I raty należy przesłać do biura skan pierwszej strony paszportu (ze zdjęciem).



Informacje zdrowotne
Nie ma obowiązku szczepień. Jednak jak wszędzie na świecie, również w Polsce, warto być zaszczepionym przeciw żółtaczce typu A i B, tężcowi i ewentualnie innym chorobom. Należy szczególną uwagę przywiązywać do ochrony przed słońcem, używając kremów ochronnych, okularów przeciwsłonecznych i nakrycia głowy.



Pogoda i klimat
Turkmenistan położony jest w strefie klimatu podzwrotnikowego suchego na południu i centralnej części oraz umiarkowanego kontynentalnego, ciepłego i suchego na północy kraju. Roczna suma opadów atmosferycznych waha się od 80 mm na Nizinie Turańskiej do 400 mm w górach Kopet – Dag, a średnia temperatura powietrza od 28-32°C latem, do 0-4°C zimą. Latem należy przygotować się na upały. W Aszchabadzie w lipcu możemy się spodziewać wysokich temperatur, przekraczających 30°C. Najlepszym miesiącem na zwiedzanie jest wrzesień. Nadal jest bardzo ciepło, ale nie upalnie, no i owoce są wówczas najsmaczniejsze. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że obszar Turkmenistanu charakteryzuje się wysokimi amplitudami temperatur dobowych.

O wyprawie
Poznamy jeden z najciekawszych krajów Azji Centralnej. Turkmenistan jest pustynnym i zamkniętym dla świata krajem leżącym na obrzeżu różnych kultur. Z jednej strony podlega wpływom Iranu, z którym graniczy na południu. Z drugiej strony był najbardziej wysuniętą na południe republiką radziecką. Kraj jest stosunkowo słabo zaludniony, liczba mieszkańców to około 5,5 mln. Sucha, piaszczysta lub kamienista pustynia Kara-kum obejmuje prawie 80% powierzchni i zniechęca do osiedlania się wewnątrz kraju. Jednoczesnie Turkmenistan leży na terenie Jedwabnego Szlaku, którym przez tysiące lat ludzie przekraczali pustynię i góry niosąc ze sobą towary, które miały im przynieść bogactwo. Pomniki przeszłości można odnaleźć wszędzie, a z pewnością wiele nieodkrytych tajemnic kryją jeszcze czarne piaski pustyni. Obecnie motorem rozwoju tego słabo rozwiniętego kraju są duże złoża ropy i gazu ziemnego. Obowiązująca w Turkmenistanie strefa czasowa to GMT +5. Noclegi na trasie wycieczki przewidziane są w dobrych hotelach o standardzie***/****, w 2 osobowych pokojach z łazienką i klimatyzacją. W trakcie wyprawy jedną noc spędzimy w namiotach w pobliżu „Bramy piekieł” – ognistej dziury w ziemi, wielkiej atrakcji turystycznej Turkmenistanu. Z pewnością ten wieczór na pustyni pozostanie zawsze we wspomnieniach. Wyprawa nie należy do trudnych, jednak musimy mieć świadomość, że cały czas uprawiamy aktywną turystykę. Musimy dostosować się do wymagań suchego i gorącego klimatu, zwłaszcza w lipcu, kiedy temperatury na części trasy mogą wynosić ponad 30 OC. Nie można zapomnieć o małym plecaku, w którym zawsze musi być woda i o wygodnym obuwiu (dużo zwiedzania). Wyprawie od początku do końca towarzyszy polski pilot.

Płatności:
I rata: 25% ceny złotówkowej płatne przy rezerwacji,
II rata: 100% ceny złotówkowej (minus I rata) - na 45 dni przed wyprawą,
III rata: 700 USD - uczestnik zabiera ze sobą na wyprawę.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Turkmenistan - Niezwykły Turkmenistan     (skrót: NIEZWYKLY TURKMENISTAN PAX WG PROGRAMU)
Nr grupy Data Cena 
KEEO090101.09 - 11.09Sprzedaż zakończona11 dni

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.