Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Chile, Argentyna - Na samym końcu świata Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Egzotyka

Chile

Argentyna

Ameryka Południowa

Egzotyka w miejscowości

Santiago de chile

Valparaiso

Punta arenas

Puerto natales

Torres del paine

El calafate

Perito moreno

Ushuaia

Buenos aires


« wróć do listy imprez
Chile, Argentyna - Na samym końcu świata
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Santiago de Chile - Valparaiso - Punta Arenas - Puerto Natales - Fiordy - Park Narodowy Torres del Paine - El Calafate - Lodowiec Perito Moreno - Ziemia Ognista - Buenos Aires

- Dzika Patagonia - skalne wieże Torres del Paine
- Perito Moreno - najpiękniejszy lodowiec świata
- Ziemia Ognista - południowe krańce świata
- Rejs po fiordach do lodowca Balmaceda
- Fascynujące metropolie - Buenos Aires, Santiago de Chile



Program

1 dzień:
Zbiórka na lotnisku w Warszawie dwie godziny przed odlotem. Spotkanie z pilotem. Wylot do Santiago de Chile z przesiadką.

2 dzień:
Przylot do stolicy Chile. Zwiedzanie miasta: spacer po historycznym centrum - Plaza de Armas z katedrą, budynkiem Poczty Głównej i innymi ważnymi budowlami. Przejdziemy też pod La Moneda, siedzibę prezydentów Chile. Nocleg w hotelu w Santiago.

3 dzień:
Całodzienna wycieczka nad Pacyfik, do najważniejszego portu kraju - Valparaiso. Przejazd wokół miasta nazywanego Perłą Pacyfiku: siedziba Kongresu Chile, Plaza Sotomayor, piękny kościół La Matriz. Wjazd na wzgórze górujące nad miastem, słynące z bajecznie kolorowych domów. Spacer labiryntem ulic, schodów i krętych przejść. Następnie przejazd do kurortu Vina del Mar, gdzie odważni będą mogli zanurzyć się w Pacyfiku, którego temperatura jest zbliżona do temperatury Bałtyku, a nie tropikalnego morza. Powrót do Santiago. Wieczorem kolacja powitalna w lokalnej restauracji i okazja do spróbowania wyśmienitej lokalnej kuchni oraz pisco sour - chilijskiego narodowego koktajlu. Nocleg w hotelu w Santiago.

4 dzień:
Ciąg dalszy zwiedzania Santiago. Tego dnia planujemy wyjazd na górujący nad miastem szczyt San Cristobal, z figurą Matki Boskiej. Rozpościera się stamtąd niezwykła panorama na miasto i Andy. W drugiej części dnia czeka nas przejazd do jednej z lokalnych winnic, gdzie będziemy mogli skosztować różnego rodzaju win chilijskich, uchodzących za jedne z najlepszych na świecie. Winnice z górami w tle wyglądają malowniczo. Nocleg w hotelu w Santiago.

5 dzień:
Rano przejazd na lotnisko i długi lot do Punta Arenas, miasta leżącego nad daleką Cieśniną Magellana, które stanowi bazę wypadową dla ekspedycji antarktycznych. Na centralnym placu wznosi się pomnik Magellana. Można również zobaczyć rekonstrukcję statku Magellana „Victoria” w skali 1:1 oraz udać się na taras widokowy, z którego rozciąga się piękna panorama miasta i Cieśniny Magellana. Wyjazd do Puerto Natales, miasteczka położonego nad fiordem Ultima Esperanza (Ostatniej Nadziei). Po drodze skręcamy na wybrzeże, by zobaczyć z bliska kolonię pingwinów Magellana (wstęp do „pingwiniska” dodatkowo płatny ok. 14 USD). Nocleg w Puerto Natales.

6 dzień:
Wycieczka statkiem po pięknych chilijskich fiordach. Statek płynie do lodowca Balmaceda, który spływa niebieskim jęzorem w dolinę i znajduje się bardzo blisko fiordu. Podczas rejsu obserwujemy piękne i dzikie krajobrazy. W programie rejsu również lunch i degustacja whisky z tysiącletnim lodem z lodowca. Powrót do Puerto Natales na nocleg.

7 dzień:
Tego dnia kontynuujemy drogę do serca Patagonii. Udajemy się do Torres del Paine, jednego z najpiękniejszych parków narodowych świata. Napawamy się pięknem Patagonii, przystając w kilku miejscach. Spacery, podziwianie krajobrazów z punktów widokowych. Skalne wieże, jeziora, wodospady, lodowce, dzikie zwierzęta z często obserwowanym guanako - to wszystko tworzy kwintesencję Patagonii. Sceneria jest niesamowita przy każdej pogodzie, ale gdy dopisze szczęście i skalne iglice oświetla słońce, widoki są nieziemskie. Jedziemy nad jezioro Pehoe, podziwiamy wodospad Salto Grande i wiele innych ciekawych miejsc. Powrót na nocleg do Puerto Natales.

8 dzień:
Udajemy się autokarem do El Calafate w Argentynie. Miasteczko położone jest nad jeziorem, u stóp Andów Patagońskich. Nieco dalej na północ leżą skalne iglice Cerro Torre i Fitz Roy. Jest to także znakomita baza wypadowa do okolicznych atrakcji. Wiele tu sklepów z pamiątkami, dobrych restauracji i barów. Czas na spacery w El Calafate i nocleg.

9 dzień:
Przejazd do Parku Narodowego Los Glaciares. Podziwianie wielkiego cudu natury i jednej z największych atrakcji nie tylko Argentyny, ale i świata. Jest to lodowiec Perito Moreno, który przegradza jezioro, powodując spiętrzenie wód prowadzące do przełamania lodowca, zdarzające się raz na kilka lat. Perito Moreno obserwujemy z punktów widokowych. Chętni mogą wziąć udział w widokowym rejsie po jeziorze (dodatkowo płatny ok. 18 USD). Stateczek podpływa pod potężną barierę lodową. Często można zaobserwować odpadające z hukiem bryły lodu. Powrót do El Calafate i tam nocleg.

10 dzień:
Wylot do Ushuaia na Ziemi Ognistej. Ushuaia jest najdalej wysuniętym na południe miastem świata. Leży nad Kanałem Beagle, u podnóża wysokich gór, z których spływają lodowce. Spacerujemy po miasteczku Ushuaia, czując, że jesteśmy naprawdę w „fin del mundo” - na końcu świata, jak reklamuje się sama miejscowość. Zakwaterowanie w hotelu i nocleg.

11 dzień:
Tego dnia planujemy rejs niewielkim statkiem po Kanale Beagle. Skaliste wysepki, do których dopływamy, zamieszkane są przez setki kormoranów i innych ptaków, a także wylegujące się na skałach lwy morskie. Po południu czas wolny lub fakultatywnie wycieczka do pobliskiego Parku Narodowego Tierra del Fuego. Park obejmuje góry i dzikie wybrzeża, porośnięte bukiem południowym. Nocleg w Ushuaia.

12 dzień:
Przejazd na lotnisko i wylot do gorącego Buenos Aires. Spacerujemy również po Calle Florida, która jest handlowym centrum miasta oraz odwiedzamy „argentyński Broadway”, bo tak bywa nazywana pełna teatrów Avenida Corrientes. Wieczorem dla chętnych (dodatkowo płatny, informacje w liście przedwyjazdowym) znakomity pokaz muzyki i tańca tango w jednym z najsłynniejszych klubów. Spektaklowi towarzyszy kolacja. Nocleg w Buenos Aires.

13 dzień:
Zwiedzanie Buenos Aires: Plac Majowy z siedzibą rządu i katedrą metropolitalną, dzielnica San Telmo, przejazd przez eleganckie dzielnice rezydencji i ambasad - Palermo i Puerto Madero. Wizyta w pełnej uroku dzielnicy włoskich imigrantów La Boca, z kolorowymi domkami, kawiarenkami i pokazami tanga. Odwiedzimy też zabytkowy, niesamowity cmentarz Recoletta, gdzie pochowano m.in. Evitę Peron. Kolacja pożegnalna. Nocleg w hotelu w Buenos Aires.

14 dzień:
Chwila czasu wolnego. Wspólne zdjęcie na Placu Republiki pod słynnym obeliskiem, który stoi w samym sercu najszerszej ulicy miejskiej świata. Przejazd na lotnisko i wylot do Europy.

15 dzień:
Przylot do Warszawy.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
Według programu hotele, pensjonaty o standardzie**/***, pokoje 2 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
Śniadania w hotelach, kolacja powitalna i pożegnalna.
Transport:
Przeloty wg programu wraz z opłatami lotniskowymi, mikrobusy, autokary kursowe, komunikacja publiczna i miejska, transport wodny wg programu.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego, wstępy do obiektów wymienionych w programie, wszelkie opłaty administracyjne. Opieka polskiego pilota na całej trasie.



Informacje praktyczne

III ratę uczestnik przekazuje pilotowi. Kwota ta jest w całości wykorzystana na pokrycie części świadczeń (m.in. koszty programowe, transport lokalny, niektóre noclegi i posiłki).
Cena złotówkowa wraz z III ratą nie obejmują:
- pozostałych posiłków nie ujętych w programie, aranżowanych przez pilota (orientacyjny koszt ok. 8-18 USD/posiłek),
- wieczornych wyjść i rozrywek oraz pozostałych aktywności i wycieczek fakultatywnych (ceny uzależnione są od liczby chętnych, orientacyjne kwoty podajemy w liście do uczestników),
- zwyczajowych napiwków, ok. 75 USD.
Minimalna liczba uczestników w grupie: 10, maksymalna: 19.
Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

Informacje praktyczne:
Informacje dotyczące realizacji imprezy, niezbędnego bagażu, dokładnych godzin przelotu itd. zostaną przesłane do uczestników pocztą elektroniczną w liście, około dwa tygodnie przed wyjazdem. Prosimy o podanie kontaktowego adresu e-mail przy podpisywaniu umowy. Wyżywienie poza wymienionym w programie dla chętnych pomaga organizować na bieżąco pilot.

Informacje wizowo-paszportowe:
Wymagane min. 2 wolne strony w paszporcie, ważnym min. 9 miesięcy od daty zakończenia wycieczki. Przy wpłacie I raty należy przesłać do biura skan pierwszej strony paszportu (ze zdjęciem). Wizy nie są wymagane.

Informacje zdrowotne:
Nie ma obowiązku szczepień. Jednak jak wszędzie na świecie, również w Polsce, warto być zaszczepionym przeciw żółtaczce typu A i B, tężcowi i ewentualnie innym chorobom. Niespodzianek może dostarczyć żołądek ze względu na odmienną, choć bardzo zdrową i smaczną kuchnię. Oczywiście należy zawsze pamiętać o podstawowych zasadach higieny. Trzeba chronić się przed słońcem, używając kremów ochronnych, okularów przeciwsłonecznych i nakrycia głowy.

Pogoda i klimat:
Należy zwrócić uwagę, iż pory roku w Ameryce Południowej są „odwrócone”. Europejska zima to tutaj czas lata. W odwiedzanym rejonie panuje klimat bardzo różnorodny, od subtropikalnego na północy kraju, do zimnych temperatur na dalekim południu. Andy charakteryzują się nieregularnymi opadami oraz nagłymi ulewami w ciągu lata. W Buenos Aires latem, czyli w okresie od października do marca, średnie dzienne temperatury wynoszą ok. 25°C. W okolicach Punta Arenas w czasie tamtejszej wiosny i lata średnie temperatury wahają się pomiędzy kilkunastoma stopniami spadając do okolic 0°C. Należy zwrócić uwagę, iż deszcz może tutaj spaść o dowolnej porze roku, a pogoda, jak to w górach, może się bardzo szybko zmienić. Zaś w czasie pobytu w Patagonii możemy doświadczyć wszystkich rodzajów pogody w ciągu jednego dnia, w tym silnych wiatrów, z których to ten rejon słynie. Ze względu na dużą zmienność pogody w odwiedzanych rejonach, należy zabrać ze sobą odpowiednią odzież, między innymi: polar, kurtkę zimową, wygodne buty trekkingowe, okulary przeciwsłoneczne, a także rękawiczki, czapkę i szalik.

O wyprawie:
Jest to wyprawa przeznaczona przede wszystkim dla miłośników przyrody i pięknych krajobrazów. Surowa uroda Patagonii z lodowcem Perito Moreno i parkiem narodowym Torres del Paine kontrastuje z gorącymi miastami Argentyny i Chile. Zobaczymy największe, najdłuższe na świecie lodowce, wielkie jeziora i góry, urocze miasteczka, archipelag wysp Ziemi Ognistej. Znajdziemy się w różnych strefach klimatycznych - będziemy wygrzewać się na słońcu i marznąć na wietrze. Nie zabraknie także rozrywek i świetnej kuchni w szalonym Buenos Aires, Santiago de Chile i najbardziej na południe wysuniętego miasta świata - Ushuaia. Wycieczka jest niezwykle różnorodna i dostarcza ogromnego bagażu wrażeń. Noclegi przewidziane są w hotelach i pensjonatach o standardzie **/***. Stawiamy przede wszystkim na ich dobrą lokalizację. Na wyjazd zapraszamy osoby nastawione pozytywnie do świata i do innych uczestników wycieczki. Wyprawa nie należy do trudnych, jest jednak dość intensywna. Zaplanowane są trzy przeloty wewnętrzne. Możliwość przejazdów komunikacją publiczną i miejską. Wskazane jest zabranie dolarów amerykańskich wydanych po 2006 r. Stare banknoty często nie są przyjmowane podobnie jak banknoty zużyte lub uszkodzone. Wyprawie od początku do końca towarzyszy polski pilot.

Szukasz dodatkowych informacji dotyczących imprezy - zadaj pytanie e-mailem egzotyka@almatur.pl lub na facebook.com/almaturwycieczki

Płatności:
I rata: 25% ceny złotówkowej płatne przy rezerwacji,
II rata: 100% ceny złotówkowej (minus I rata) - na 45 dni przed wyprawą,
III rata: 550 USD - część walutowa ceny, uczestnik zabiera ze sobą na wyprawę.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Chile, Argentyna - Na samym końcu świata     (skrót: NA SAMYM KONCU SWIATA PAX WG PROGRAMU)
Nr grupy Data Cena 
KEEP101313.10 - 27.1013999 zł   11999 zł   PromocjaRezerwuj15 dni
KEEP021616.02 - 02.0313999 zł   12612 zł   PromocjaRezerwuj15 dni

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.