Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Litwa - Smaki Litwy Wakacje

OFERTY ZIMOWE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Litwa

Europa Wschodnia i Północna

Podróże ze smakiem

Wycieczki w miejscowości

Wilno

Troki


Litwa - Smaki Litwy
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Wilno - Zatrocze - Troki

- Kołduny litewskie
- Przysmaki karaimskie
- Kybyny, chłodnik, kugelis
- Litewske cepeliny
- Barokowe zabytki Wilna
- Malowniczy zamek w Trokach



Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd w okolice Wilna, zakwaterowanie w hotelu i kolacja regionalna. Pierwsze spotkanie z kuchnią litewską, której podstawę stanowią różne kombinacje ziemniaków, mąki, mięsa, śmietany i twarogu, podawane na wiele sposobów, często jako nadziewane ciasta, pierogi i kluski. Spróbujemy tradycyjnego rosołu z litewskimi kołdunami, których zgodnie ze zwyczajem nie kroimy, lecz zjadamy w całości oraz czenaki - mięso zapiekane z warzywami. To doskonała, aromatyczna potrawa. Nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Wilna z przewodnikiem. Podczas spaceru zobaczymy m.in.: Ostrą Bramę - symbol miasta (jedyna zachowana brama miejska ze średniowiecznych murów obronnych), cerkiew św. Ducha, Muzeum Bursztynu i Uniwersytet Wileński z kościołem św. Jana. Odwiedzimy Zaułek Gotycki z kościołem św. Anny, będącym perełką architektoniczną, o którym Napoleon powiedział: „Ten kościół mógłbym na rękach zanieść do Paryża”. Następnie pomnik Adama Mickiewicza, plac katedralny z dzwonnicą i katedrą św. Stanisława i Władysława. Spacer uliczkami dawnej dzielnicy żydowskiej. Czas wolny na lunch, a potem degustacje trunków litewskich oraz zakupy produktów regionalnych np. kindziuka, sera jabłkowego, kwasu chlebowego, miodu pitnego. Powrót do hotelu na kolację przy dźwiękach kapeli ludowej. Rozpoczniemy ją litewskimi przystawkami: skilandis, inaczej kindziuk (wędlina litewska, nieco kwaskowata, z wyczuwalną nutą pieprzu), słonina litewska, sery żółte i twarogowe, ciemne pieczywo żytnie wyrabiane na naturalnym zakwasie z dodatkiem kminku i miodu. Następnie spróbujemy zupy szczawiowej w wydaniu litewskim oraz zobaczymy w jaki sposób przygotowuje się cepeliny, których głównym składnikiem są gotowane i surowe ziemniaki oraz mięso wieprzowe. Smażony boczek z cebulą służy jako omasta, a wszystko posypane jest dużą ilością pachnącego majeranku. Zostaniemy również poczęstowani specjalną herbatą z litewskich ziół, z miodem. Nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zatrocza, gdzie zwiedzimy neoklasycystyczny pałac arystokratycznego rodu Tyszkiewiczów. Zabudowania pałacowe otacza park, zajmujący wierzchołek półwyspu pomiędzy jeziorami Galve i Skajście. Przejazd do Trok - jednego z najpiękniejszych miejsc na Litwie. Zapoznamy się z kulturą Karaimów (litewska
mniejszość narodowa), licznie zamieszkujących te tereny. Zwiedzanie malowniczo położonego miasteczka. Zobaczymy m. in. Bazylikę pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, domki Karaimów - skromne, drewniane z trzema oknami (jedno dla Boga, drugie dla Witolda, a trzecie dla domowników). Następnie przejdziemy do malowniczo położonego na wysepce zamku Wielkich Książąt Litewskich, mającego opinię najbardziej fotogenicznego w krajach bałtyckich oraz zwiedzimy muzeum na wodzie. Możliwość degustacji tzw. kybynów, czyli przysmaków kuchni karaimskiej. Są to duże pierogi z różnego rodzaju farszem, najczęściej mięsem lub kapustą i cebulą. W międzyczasie możemy skosztować sękacza - ciasta, które smakowało samej Barbarze Radziwiłłównie i za które kucharz otrzymał jej perły. Niebo w gębie! Następnie udamy się na rejs po jeziorze Galve. Powrót do hotelu na kolację, podczas której spróbujemy tradycyjnego chłodnika litewskiego, zrobionego z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i koperku, podawanego w temperaturze pokojowej bądź na zimno. Do tego kugelis (babka ziemniaczana) - danie przygotowane z ziemniaków i kawałków kurczaka, zapiekane w piekarniku. Na deser zjemy tradycyjne ciasto z owocami sezonowymi. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach porannych.

Program fakultatywny

- rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR



Świadczenia

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu o standardzie**/*** lub pensjonacie w okolicy Wilna. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 obiadokolacje serwowane.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, DVD, video i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.



Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, występy kapeli regionalnej, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 40 EUR,
- programu fakultatywnego: rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR,
- pozostałych posiłków i degustacji wymienionych w programie: lunch w Wilnie ok. 10 EUR, lunch karaimski w Trokach ok. 10 EUR, degustacja trunków litewskich ok. 15 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Warszawy i Białegostoku.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Białystok - Wilno (ok. 330 km) - ok. 6 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 350 km.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Litwa - Smaki Litwy     (skrót: SMAKI LITWY PAX HB)
Nr grupy Data Cena 

kod imprezy: KLSL~SMAKI_LITWY_PAX_HB
Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.