Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Mołdawia, Rumunia - Krajobrazy Mołdawii Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Rumunia

Mołdawia

Kraje bałkańskie

Wycieczki w miejscowości

Satu mare

Suczawa

Bielce

Saharna

Kiszyniów

Purcari

Jassy

Piatra neam

Sovata


Mołdawia, Rumunia - Krajobrazy Mołdawii
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Satu Mare - Suczawa - Bielce - Saharna - Kiszyniów - Purcari - Jassy - Piatra Neamt - Sovata

- Monastyry i cerkwie Bukowiny
- Karpackie krajobrazy
- Piękno doliny Dniestru
- Słynne winnice
- Śladami Aleksandra Puszkina
- Kąpiel w słonym jeziorze Ursu



Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Polskę, Słowację, Węgry do Rumunii. Przyjazd do Satu Mare, zakwaterowanie w hotelu, kolacja i indywidualny spacer wokół secesyjnego centrum miasta z Placem Wolności. Nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd karpackimi przełęczami Tihuta i Mestecănis do najcenniejszych z grupy tzw. „malowanych monastyrów” - Voronet i Gura Humurolui. Przyjazd do Suczawy. Panorama miasta ze wzgórza Zamku Tronowego z II połowy XIV wieku. Odwiedzimy też Klasztor św. Jana Nowego. Zakwaterowanie w hotelu w okolicy Suczawy, kolacja, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Mołdawii i miasta Bielce - zwanego „stolicą północnej Mołdawii”, gdzie zobaczymy katolicką świątynię św. Archanioła (zwaną polskim kościołem), ormiańską cerkiew św. Grzegorza oraz odwiedzimy Dom Polski. Przejazd w dolinę Dniestru, gdzie zwiedzimy założony w 1777 roku przez mnicha Bartholomewa Bandyhanda Monastyr Saharna. Monastyr jest malowniczo położony w wąskim i głębokim wąwozie nad brzegiem górskiego strumienia i słynie ze świętego źródła o właściwościach leczniczych. Zobaczymy kompleks klasztorny z cerkwiami (św. Trójcy i Zwiastowania), refektarz z kuchnią, piekarnią i stróżówkami oraz cele mnichów. Przejazd do stolicy Mołdawii - Kiszyniowa, zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu spacer po parkach i zabytkowym centrum stolicy. Zobaczymy pomniki Aleksandra Puszkina i kultowego mołdawskiego króla Stefana III Wielkiego, Łuk Triumfalny, cerkiew Narodzenia Pańskiego. Przejazd do największej na świecie kolekcji win Milesti Mici– 1,5 mln butelek według księgi Guiness’a - posiadającą największą ilość korytarzy, bo około 250 km. Zwiedzanie, degustacja i zakupy. Powrót do miasta na lunch (fakultatywnie). Przejazd do słynnej winiarni Cricova – składu win i podziemnego miasta. To 120 km korytarzy wykutych w skałach, „ulic” o nazwach gatunków win. Degustacja i możliwość zakupu wyśmienitych win jak Chardonnay i Cabernet. Powrót do miasta, kolacja, nocleg.

5 dzień:
Po śniadaniu krótka wizyta w muzeum etnograficznym. Następnie przejazd do słynnej winiarni Purcari - zwiedzanie winnic, linii produkcyjnych, degustacja win i zakupy. Pod koniec XIX wieku winnice z Purcari zaopatrywały w wino brytyjski dwór królewski. To tutaj swego czasu królowa Elżbieta II regularnie zamawiała butelki rocznika 1990. Lunch na terenie winnicy (fakultatywnie). W powrotnej drodze wizyta w Causeni i zwiedzanie zapomnianej i opuszczonej przez długie lata Cerkwi Zaśnięcia Matki Bożej z połowy XVIII wieku, z oryginalnymi freskami malarzy mołdawskich. Przejazd w stronę Kiszyniowa i czas wolny na zakupy w centrum miasta. Wieczorem kolacja i powrót do hotelu, nocleg.

6 dzień:
Po śniadaniu wyjazd na zwiedzanie malowniczego Monastyru Capriana - najstarszego klasztoru w Mołdawii. Pierwsze ślady istnienia monastyru pojawiają się w aktach kancelarii mołdawskiej z czasów hospodara Aleksandra Dobrego z XV wieku. Następny punkt programu to wizyta w domu Aleksandra Puszkina we wsi Dolna, jednym z wielu miejsc zesłania słynnego pisarza, najwybitniejszego przedstawiciela romantyzmu rosyjskiego. Tutaj Puszkin pisał poemat Eugeniusz Oniegin. Po południu przejazd do miasta Jassy w Rumunii. Spacer po mieście, gdzie zobaczymy malowniczą starówkę, wspaniały, neogotycki Pałac Kultury, cerkiew św. Mikołaja z XV w., Plac Zjednoczenia oraz cerkiew Trzech Hierarchów – wg historyków wzorowaną na wysadzanym klejnotami relikwiarzu. Zakwaterowanie w hotelu w okolicy Jassy, kolacja, nocleg.

7 dzień:
Po śniadaniu przejazd i zwiedzanie centrum miasta Piatra Neamt z cerkwiami, parkiem i pomnikiem Stefana Wielkiego. Wjazd kolejką gondolową na górę z tarasem widokowym. Następnie przejazd do wąwozu Bicazului i postój nad jeziorem Lacul - Rosu (Czerwonym). Wąwóz Bicazului to imponujący 400-metrowy wapienny przełom. Stamtąd udamy się przez dziewicze, obfitujące w niedźwiedzie Góry Hasmas do uzdrowiska Sovata, gdzie woda jest tak zasolona, że nieumiejący pływać nie mają się czego obawiać, nawet przy 20 metrach głębokości. Zakwaterowanie w hotelu w okolicy Sovata, kolacja, nocleg.

8 dzień:
Po śniadaniu możliwość kąpieli w słonym jeziorem Ursu w Sovata, czas wolny na spacery wokół słonych jezior i po uzdrowiskowej części miasta, lunch (indywidualnie) i zakup pamiątek. W godzinach południowych wyjazd w drogę powrotną do Polski.

9 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Węgry na Słowację. Powrót do Polski w godzinach porannych.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
7 noclegów w hotelach o standardzie **/***: 1 nocleg w okolicy Satu Mare, 1 w okolicy Suczawy, 3 w Kiszyniowie, 1 w okolicy Jassy, 1 w okolicy Sovata. Pokoje 2, 3 os z łazienkami.
Wyżywienie:
7 śniadań, 7 kolacji.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.



Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide, degustacje) - orientacyjny koszt: ok. 150 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za cała grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Do przekroczenia granicy wymagany jest paszport ważny co najmniej 90 dni od daty wyjazdu z Mołdawii.
Przejazd: Katowice - Satu Mare (ok. 620 km) - ok. 10 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2700 km.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Mołdawia, Rumunia - Krajobrazy Mołdawii     (skrót: KRAJOBRAZY MOLDAWII PAX HB)
Nr grupy Data Cena 

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.