Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Polska - Gryfny Śląsk Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Polska

Polska na weekend

Wycieczki w miejscowości

Katowice

Pszczyna

Tychy

Zabrze

Gliwice


Polska - Gryfny Śląsk
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Katowice - Pszczyna - Tychy - Zabrze - Gliwice

- Zamek Książąt Pszczyńskich
- Tyskie Browarium
- Kopalnia Guido w Zabrzu
- Radiostacja w Gliwicach
- Spodek - katowickie UFO
- Unikatowy Nikiszowiec



Program

1 dzień:
Wyjazd z poszczególnych miast według rozkładu jazdy, przyjazd do Katowic. Przejazd do Pszczyny – Perły Górnego Śląska i krótki spacer po pszczyńskim rynku, jednym z największych i najpiękniejszych w południowej Polsce. Otaczają go starannie odrestaurowane kamieniczki z XVIII i XIX wieku. Udamy się na zwiedzanie Zamku Książąt Pszczyńskich - wspaniałej rezydencji magnackiej, w której podziwiać można oryginalne, bogato wyposażone wnętrza z przełomu XIX i XX wieku. Wokół zamku rozciąga się malowniczy park, w którym pośród stawów porozrzucane są urokliwe budowle: brama chińska, pawilon herbaciany czy romantyczne mosty. Po zwiedzaniu zamku i spacerze po parku, udamy się do Zagrody Wsi Pszczyńskiej – skansenu znajdującego się na Szlaku Architektury Drewnianej. Szlak łączy najcenniejsze i najciekawsze przykłady drewnianej architektury sakralnej i świeckiej Górnego Śląska. Zajrzymy także do Zagrody Żubrów i poznamy zwyczaje nie tylko żubra, największego ssaka w Europie, ale przyjrzymy się także innym zwierzętom zamieszkującym tereny południowej Polski: muflonom, sarnom czy danielom. Następnie przejedziemy do Tychów, na spotkanie ze światem piwa - Tyskimi Browarami Książęcymi. Browarium to miejsce wyjątkowe, w którym piwo waży się od blisko 400 lat. To perła architektury i jednocześnie nowoczesny zakład produkcyjny. Dla zwiedzających udostępnione są m.in. słodownia i warzelnia z urządzeniami piwowarskimi. Poznamy proces produkcji piwa i będziemy degustować świeży wyrób*. W godzinach wieczornych przejazd do Katowic, zakwaterowanie w hotelu. Nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu wyruszymy Szlakiem Zabytków Techniki na spotkanie z obiektami przemysłowymi związanymi z tradycją górniczą. Będą to nie tylko muzea czy skanseny, ale także zamieszkałe kolonie robotnicze i nadal działające zakłady pracy. Na początek zawitamy do Zabrza, do skansenu górniczego o romantycznej nazwie „Królowa Luiza” i do perły śląskiego Szlaku Zabytków Techniki - Zabytkowej Kopalni Guido. Skansen „Królowa Luiza” składa się z dwóch niezależnych części: naziemnej i podziemnej. W udostępnionej do zwiedzania części naziemnej, zobaczymy zabytkową Łaźnię Łańcuszkową, odrestaurowany budynek nadszybia i rozdzielni elektrycznej oraz główną atrakcję skansenu - jedyną w Europie czynną parową maszynę wyciągową z 1915 roku. W Kopalni Guido na własne oczy przekonamy się, jak wygląda górnicza szychta, w jakich warunkach wydobywa się węgiel oraz co matka natura potrafi zrobić z kopalnianym chodnikiem, który nie jest zabezpieczony obudową górniczą. Zjedziemy szybem na głębokość 320 metrów i przemierzymy pieszo najgłębiej położoną trasę turystyczną w kopalni węgla kamiennego w Europie. Będziemy mieli okazję dotknąć węgla i wejść do miejsc, skąd był wydobywany i podziwiać pracę kombajnów górniczych. Po emocjach związanych z poznawaniem górniczego fachu przejedziemy do Gliwic, gdzie zobaczymy radiostację gliwicką – drewnianą wieżę nadawczą, której wysokość 111 m daje status najwyższej istniejącej, zbudowanej z drewna, konstrukcji na świecie, Willę Caro – zabytkową rezydencję mieszkalną przemysłowca Oscara Caro, Zamek Piastowski z XIV wieku. Czas wolny spędzimy na gliwickim rynku, który do dzisiejszego dnia zachował znamiona średniowiecznej zabudowy, czyli niemal kwadratowy kształt, uliczki odchodzące ze wszystkich naroży oraz centralnie usytuowany ratusz z XV wieku. Nieco zadziwiającym elementem gliwickiego krajobrazu jest stojąca koło ratusza fontanna z rzeźbą Neptuna, która potwierdza, że Gliwice za sprawą uruchomionego pod koniec XIX wieku Kanału Kłodnickiego mają łączność z Bałtykiem. Powrót do hotelu. Nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu wyruszymy na piesze zwiedzanie śródmieścia Katowic - stolicy Górnego Śląska. Spacer rozpoczniemy na katowickim rynku, głównym placu śródmieścia, przy którym znajduje się m.in. neoklasycystyczny budynek Teatru Śląskiego - największa scena teatralna w województwie śląskim i wiele zabytkowych kamienic mieszkalnych z końca XIX wieku. Później odkryjemy słynną halę widowiskowo- sportową, która z zewnątrz kształtem przypomina UFO i nazywana jest „Spodkiem”, Pomnik Powstańców Śląskich – ponoć najcięższy pomnik w Polsce. Tuż obok, na terenach poprzemysłowych, należących niegdyś do Kopalni Węgla Kamiennego „Katowice”, powstało nowoczesne centrum kulturalne, z Międzynarodowym Centrum Kongresowym oraz budynkiem NOSPR-u. Znajduje się tu również kompleks gmachów nowego Muzeum Śląskiego z wieżą wyciągową. Podczas dalszego zwiedzania zobaczymy m.in. neogotycki Kościół Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny – popularnie nazywany Mariackim,, odnowioną ulicę Mariacką, Katedrę Chrystusa Króla z ołtarzem z bryły węgla i Plac Sejmu Śląskiego z Urzędem Wojewódzkim, który w latach 30-tych XX wieku był największym budynkiem w Polsce. Następnie przejedziemy do Parku Śląskiego, miejsca, które w naturalny sposób sprzyja turystyce i rekreacji. Przejedziemy się „Elką” – słynną kolejką linową- w kierunku Stadionu Śląskiego. Spacerując po parku będziemy podziwiać Rosarium, którego specyficzny klimat tworzą urokliwe oczka wodne z klombami nenufarów i sadzawkami i poznamy legendę o Karolince i Karliku. Następnie przejedziemy na zwiedzanie osiedla robotniczego Nikiszowiec. Wyjątkowa architektura tego osiedla była wykorzystywana w kilku filmach fabularnych Kazimierza Kutza. Nikiszowiec jest unikatowym na skalę europejską zespołem przestrzennym wybudowanym w pierwszej dekadzie XX wieku dla robotników pobliskiej kopalni i zachowane jest do dnia dzisiejszego w niezmienionym układzie urbanistycznym. Na pożegnanie udamy się na „śląski łobiod”: gumiklyjzy, polano zołzom rolada i modro kapusta (kluski śląskie, rolada i czerwona kapusta). Chwila czasu wolnego, a następnie wyjazd w drogę powrotną.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
2 noclegi w hotelu o standardzie **/*** w Katowicach. Pokoje 2,3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
2 śniadania, 1 regionalny obiad, możliwość wykupienia 2 obiadokolacji w cenie 60 zł za osobę.
Transport:
Autokar turystyczny lub mikrobus.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.



Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide), orientacyjny koszt: ok. 180 zł.
- opłat za pozostałe posiłki nie ujęte w programie,
- opłat za dojazdy z wybranych miejscowości, podanych w rozkładzie jazdy.
*W zwiedzaniu Browarium w Tychach mogą uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Polska - Gryfny Śląsk     (skrót: GRYFNY SLASK PAX BB)
Nr grupy Data Cena 
KPTG072727.07 - 29.07Sprzedaż zakończona Plan podróży3 dni

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.