Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
INFOLINIA:
42 637 11 22, pn. - pt. 10-18, sob 10-14
SKORZYSTAJ Z PORADY KONSULTANTA

Rumunia - Perły Karpat Wakacje

OFERTY LETNIE OBOZY I KOLONIE PROMOCJE LAST MINUTE POLECAMY OBOZY REKREACYJNE SPORTY WODNE O NAS KONTAKT
Dla młodzieży
Dla dorosłych
Informacje
Strona główna

Oferty Almatur

Wycieczki

Rumunia

Kraje bałkańskie

Wycieczki w miejscowości

Hunedoara

Alba iulia

Sibiu

Curtea de arge

Bukareszt

Sinaia

Predeal

Braov

Bran

Sighioara

Targu mures

Cluj napoca

Oradea


« wróć do listy imprez
Rumunia - Perły Karpat
Informacje
Galeria



» przejdź do galerii

Hunedoara - Alba Julia - Sibiu - Curtea de Argeş - Bukareszt - Sinaia - Predeal - Braşov - Bran - Sighişoara - Târgu Mureş - Cluj-Napoca - Oradea

- Średniowieczne zamki Transylwanii
- Wspaniała przyroda i krajobrazy rumuńskich Karpat
- Barokowe zabytki Braszowa i Sibiu
- Bukareszt - piękna stolica Rumunii
- Drakula - tyran czy bohater?



Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację i Węgry. Podczas przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek.

2 dzień:
W godzinach porannych przyjazd do Hunedoary, gdzie zwiedzimy wnętrza średniowiecznego gotyckiego zamku - jednego z najpiękniejszych w Rumunii. Następnie przejazd do Alby Julii, historycznej stolicy Siedmiogrodu. Zwiedzanie potężnej cytadeli oraz katedry, gdzie pochowany jest Jan Hunyady, siedmiogrodzki książę. W centrum miasta zobaczymy Cerkiew Katedralną Świętej Trójcy. Przejazd do Sibiu - miasta artystów. Wieczorny spacer po zabytkowym centrum, w skład którego wchodzą trzy place z charakterystycznymi dla tego miasta budynkami z „oczami”, XVI - wieczny ratusz, kościół Jezuitów, żelazny most Kłamców (według tradycji, jeżeli ktoś skłamie na moście, ten ma się zawalić). Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd przez Karpaty do Curtea de Argeş i zwiedzanie przyklasztornego soboru Mistrza Manole. Kolejny punkt programu to położone na niedostępnym szczycie (ponad 1400 stopni wykutych w skale!) ruiny twierdzy słynnego z okrucieństwa hospodara wołoskiego Wlada Palownika (pierwowzoru postaci słynnego Drakuli). Przejazd w okolice Piteşti, zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu przejazd do stolicy Rumunii – Bukaresztu, zwanego Paryżem Bałkanów z racji neoklasycystycznej zabudowy i szerokich bulwarów. Spacer z przewodnikiem po mieście. Zobaczymy m.in.: Łuk Triumfalny, cerkiew Cretulescu, Ateneum Rumuńskie - siedzibę filharmonii, Stare Miasto – Lipscani. Odwiedzimy wnętrza Pałacu Parlamentu. Przejazd do hotelu na obrzeżach Bukaresztu, kolacja, nocleg.

5 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Sinaii - „Perły Karpat”, słynnego uzdrowiska i ośrodka narciarskiego. Krótki spacer po miasteczku, podczas którego zwiedzimy pałac Peleş - zbudowany w stylu niemieckiego renesansu oraz jego skromniejszy odpowiednik - pałacyk Pelişor. Następnie udamy się do niewielkiej miejscowości Râşnov, z XIII-wiecznym malowniczym chłopskim zamkiem. Przejazd przez Predeal - znane rumuńskie uzdrowisko, w okolice Braszowa, zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.

6 dzień:
Po śniadaniu wyjazd kolejką na szczyt Postavarul (1.899 m) z piękną panoramą karpackich masywów górskich. Następnie zwiedzanie okolicznych miejscowości: Bran - z zamkiem strzegącym wąskiej doliny, będącym ulubionym miejscem wypoczynku królowej Marii; Prejmer - saska wioska wpisana na listę UNESCO, gdzie można podziwiać jedyny w swoim rodzaju kościół warowny, zbudowany dla ochrony przed najazdami wrogów. Powrót do Braszowa, spacer po tym najchętniej odwiedzanym średniowiecznym mieście Rumunii. Tutejszy rynek z barokowymi fasadami uznawany jest za najpiękniejszy w całym kraju. Czas wolny. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.

7 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Sighişoary, wspaniałego średniowiecznego miasta, gdzie urodził się książę Wlad Palownik - legendarny Drakula. W mieście doskonale zachowała się średniowieczna zabudowa. Zwiedzimy Wieżę Zegarową oraz Kościół na Wzgórzu, zobaczymy także dom, w którym w 1431 przyszedł na świat Wlad - Drakula. Następnie przejazd przez Târgu Mureş, z krótkim postojem w centrum miasta. Przejazd do hotelu na kolację i nocleg.

8 dzień:
Po śniadaniu spacer po Klużu – mieście położonym w samym centrum Siedmiogrodu, podczas którego zobaczymy: Katedrę św. Michała, pomnik sławnego króla węgierskiego Macieja Korwina, kościół Franciszkanów, Basztę Krawców. Czas wolny na zakup pamiątek. Przejazd do Oradei - rumuńskiego miasta słynącego z architektury secesyjnej, krótki spacer. W godzinach popołudniowych wyjazd w drogę powrotną do Polski.

9 dzień:
Kontynuacja przejazdu przez Węgry na Słowację. Powrót do Polski w godzinach porannych.

Świadczenia

Zakwaterowanie:
6 noclegów w hotelach o standardzie **/***: 1 nocleg w okolicy Sibiu, 1 w okolicy Piteşti, 1 na obrzeżach Bukaresztu, 2 w okolicy Braszowa, 1 w okolicy Klużu/Turd/Târgu Mureş. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
6 śniadań serwowanych, 6 kolacji serwowanych.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.



Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 90 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska-Białej i Cieszyna.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice - Hunedoara (ok. 850 km) - ok. 15 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2700 km.



» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Rumunia - Perły Karpat     (skrót: PERLY KARPAT PAX HB)
Nr grupy Data Cena 
KRTO081111.08 - 19.081899 zł   1599 zł   Last minute Plan podróżyRezerwuj 9 dni
KRTO090101.09 - 09.091899 zł   1529 zł   Promocja Plan podróżyRezerwuj9 dni

Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.